Stațiunea de la munte unde nu mai ai ce să vezi: ce s-a întâmplat cu Borsec, ”Perla Carpaților”

de: Iulia Kelt
23 06. 2023

Stațiunea Borsec era cunoscută, pe timpuri, drept „Perla Carpaților”. Totuși, după Revoluție, lucrurile au început să se schimbe în mod dramatic, astfel că ceea ce odinioară era unul dintre cele mai frumoase și apreciate locuri de relaxare și tratament de la noi din țară, a intrat sub imperiul dezastrului.

Acum, cât vezi cu ochii, în Borsec tronează ruinele. Clădiri aflate în paragină, unele dintre ele fiind de o frumusețe cum rar îți este dat să vezi, or cel puțin asta îți poți imagina că au fost acestea pe vremea când stațiunii îi mergea bine.

Borsec – imagine de arhivă

Din istoria stațiunii Borsec, din județul Harghita

În anul 1873, Borsec obținea distincția supremă la Expoziția Internațională de la Viena.

Trei ani mai târziu, localitatea din Harghita își adăuga în palmares medalia de argint câștigată la Berlin, iar în 1878 obținea diploma de onoare la Expoziția Internațională de la Paris.

Cu toate acestea, realitatea de astăzi este departe de o asemenea glorie pentru stațiunea Borsec, care se găsește acum într-o stare deplorabilă.

Povestea locului denumit „Perla Carpaților” își are începuturile în anul 1803, când un austriac pe nume Valentin Gunther a sosit aici ca să urmeze un tratament la băile termale și ar fi fost vindecat miraculos de o afecțiune considerată a fi incurabilă.

Întors în Viena, Gunther i-a propus unei rude să înceapă împreună comerțul cu apa adusă de la Borsec. Astfel, cei doi au închiriat terenuri din imediata apropiere a Borsecului, mai exact de pe raza comunele Lazărea și Ditrău, pentru a pune pe picioare afacerea.

În anul 1804, membrii familiei Gunther au reușit să încheie un contract valabil pe o perioadă de 28 de ani și au început construcția unei fabrici de sticlă pentru a îmbutelia apa minerală.

Producția a demarat în 1806, iar în acel an au fost îmbuteliați mai bine de 3 milioane de litri de apă minerală. Ca fapt deosebit de interesant, apa îmbuteliată provenea doar de la izvoarele 1 și 2, iar procesul de îmbuteliere avea loc numai în zilele însorite, când presiunea atmosferică era cea mai ridicată, ceea ce conducea la un conținut ridicat de dioxid de carbon.

A urmat apoi o perioadă de glorie pentru Borsec, localitate transformându-se într-o stațiune de lux la sfârșitul anilor 1800, fiind cunoscută pentru proprietățile benefice ale apelor minerale.

Clădire aflată în paragină din Borsec

Ce s-a întâmplat cu Borsec, între timp

În perioada interbelică, dar și în cea comunistă, Borsecul a continuat să prospere în țara noastră. În anii ’70, în localitatea din județul Harghita existau mai bine de o sută de unități de cazare. Însă, în prezent, din păcate, au mai rămas doar câteva.

În realitatea anului 2023, Borsec este doar o umbră a ceea ce a fost odinioară. Policienii au promis că vor readuce stațiunea la stadiul de odinioară, însă niciunul dintre aceștia nu a reușit să-și ducă la îndeplinire promisiunile.

Totuși, întru echilibrarea situației, recent, în Borsec, a fost inaugurat un important centru spa care a reușit să readucă o parte dintre turiști pe meleagurile harghitene. Fontana Borsec Balneo este, în momentul de față, unul dintre puținele motive pentru care ai vrea să petreci un weekend în această localitate.

Cum ieși din clădirea spa-ului, realitatea te lovește negreșit în față: constați că nu ai unde servi masa, întrucât variantele sunt puține, iar clădirile care te înconjoară nu reușesc decât să-ți imprime în suflet un sentiment pregnant de tristețe, delăsare și singurătate.